שאלות נפוצות בנושא קטרקט:

איזה חלק בעין מעורב בקטרקט?
הקטרקט הוא עכירות של העדשה התוך עיינית הטבעית. העדשה נמצאת בחלקו הקדמי של גלגל העין; היא עטופה ברקמה עדינה, דקיקה ושקופה הנקראת "קופסית העדשה", והיא מוחזקת במקומה על ידי מיתרים הנקראים "זונולות" שמחברים אותה לקיר העין. בניתוח קטרקט מוציאים את העדשה העכורה, מבלי לפגוע בקופסית העדשה, אליה תוכנס העדשה החדשה.
האם יש כאבים בניתוח קטרקט (ומה קורה אם ממצמצים תוך כדי הניתוח)?
ניתוח קטרקט איננו כואב, שכן לפני הניתוח ניתנת הרדמה מקומית בטיפות שגורמת לאלחוש מלא. התחושות הנפוצות במהלך ניתוח הן של מים זורמים על העין, תחושת לחץ מאד עדינה, ופעמים רבות רואים אורות בצבעים ובצורות שונות. לא רואים את המנתח או את כלי הניתוח. לגבי המצמוץ – אין מה לדאוג. העין מוחזקת פתוחה עם מפשק מתכתי עדין שלא מאפשר מצמוץ, כך אפשר לנתח לאורך זמן ללא דאגה.
האם ערים בזמן ניתוח קטרקט?
ניתוח קטרקט מתבצע בהרדמה מקומית, כך שהמטופל ער במהלך הניתוח ושומע את שמתרחש בחדר. בדרך כלל יוצע כדור הרגעה לפני הניתוח, שעוזר להרגיש יותר בנוח בסיטואציה הלא מוכרת של ניתוח בערות. מטופלים רבים חוששים שמא יזוזו או יפריעו למנתח במהלך העבודה אך במציאות אין זו בעיה משמעותית והרוב המוחלט של המטופלים מסתדרים ללא קושי ומשתפים פעולה היטב בזמן הקצר של הניתוח.
כמה זמן אורך ניתוח קטרקט?
ניתוח קטרקט אורך בדרך כלל כעשרים דקות.
האם אפשר להפטר מהמשקפיים בניתוח קטרקט?
ברוב הגדול של המקרים ניתן להוריד באופן משמעותי את התלות במשקפיים בעקבות ניתוח קטרקט. בחירה נכונה של העדשה המושתלת מאפשרת לכוון את הראייה למרחק ללא משקפיים (ואז צריך משקפיים לקרוב), לקרוב ללא משקפיים (ואז צריך משקפיים לרחוק) או לראייה טובה לכל הטווחים עם עדשות תוך עיניות מולטי-פוקליות. לכל אחד מהפתרונות יתרונות וחסרונות, ונדרשת התאמה אישית לכל מטופל. למרות שעדיין אין פתרון מושלם שמאפשר להיפרד באופן מוחלט מהמשקפיים, מקובל כיום לשאוף לחופש לפחות חלקי ממשקפיים לאחר הניתוח. לקריאה נוספת על הורדת התלות במשקפיים בניתוח קטרקט לחץ כאן
מתי הזמן הנכון לבצע ניתוח קטרקט?
הזמן הנכון לבצע ניתוח קטרקט הוא כאשר יש הפרעה לאיכות החיים, וטוב שהתזמון ייקבע על ידי המטופל לאחר ייעוץ עם רופא עיניים. כיוון שמדובר בפעולה לא דחופה יש גמישות רבה בתזמון הניתוח. הסימפטומים העיקריים של קטרקט הם סנוורים (בעיקר בלילה), טשטוש ראייה, ושינוי תכוף של המספר במשקפיים. הנקודה בה אנשים שונים מרגישים הפרעה לאיכות החיים שונה מאד בין אדם לאדם ותלויה בגורמים רבים כמו סדר היום, העיסוק, כמות הנהיגה ועוד. כיוון שניתוח קטרקט הוא ניתוח מוצלח, בטוח ומהיר לא כדאי לסבול. ברגע שישנה ירידה באיכות החיים כתוצאה מקטרקט כדאי לגשת לבדיקה אצל מנתח ולשקול טיפול ניתוחי. לקריאה נוספת על התזמון האידיאלי לניתוח קטרקט לחץ כאן
איך ההתאוששות מניתוח קטרקט (ומתי אפשר לנהוג)?
ההתאוששות מניתוח קטרקט יחסית פשוטה ומהירה. הראייה בימים הראשונים בד"כ מעט מטושטשת, אבל היא הולכת ומתחדדת די מהר לאחר מכן. בימים הראשונים לאחר הניתוח חשוב לא להרטיב את העין ולישון עם מגן פלסטיק, אבל לאחר כשבוע אפשר לרוב לחזור לחיים רגילים, עם שימוש בטיפות עיניים כחודש מהניתוח. בדרך כלל אפשר לחזור לנהוג תוך מספר ימים, אם כי הדבר תלוי בקצב ההתאוששות, במצב העין השנייה, בצורך במספר עדכני במשקפיים ועוד.

Accessibility Toolbar