טיפות לטיפול בגלאוקומה
טיפות להורדת לחץ תוך עייני הן כלי אפקטיבי ובטוח להורדת לחץ תוך עייני והאטת התקדמות הנזק לעצב הראייה בגלאוקומה. יש מספר קבוצות פרמקולוגיות שונות שנבדלות אחת מהשנייה באפקטיביות, במספר הטיפות שצריך לשים ביום, ובתופעות הלוואי. ישנם בקבוקים שמכילים שילובים של חומרים פעילים שונים וכך אפשר לתת מספר סוגי טיפות במעט בקבוקים.
באופן גס, טיפה אחת מורידה את הלחץ בכ- 25-35 אחוז. לא כל עין מגיבה לכל סוג של טיפה, וגם אם יש תגובה טובה מבחינת הורדת הלחץ לא כל עין סובלת כל טיפה מבחינת תופעות הלוואי. ככל שמוסיפים עוד טיפות הרווח הנוסף מבחינת הורדת הלחץ הולך ופוחת, זאת במקביל לעליה בשיעור תופעות הלוואי עם תוספת טיפות.
לרוב תופעות הלוואי של הטיפות לגלאוקומה הן מקומיות וכוללות אודם, יובש עייני, תחושת גוף זר וגירוי. יובש עייני, שמוחמר על ידי טיפות לגלאוקומה, יכול גם לגרום לטשטוש ראייה חולף. תופעות לוואי של חלק מהטיפות כוללות גם הארכת ריסים ושינוי פיגמנטציה בעור סביב העין. לחלק מהטיפות יכולות להיות גם תופעות לוואי סיסטמיות. לדוגמא, טיפות מקבוצת חסמי הבטא יכולות לגרום לירידת דופק, וטיפות מסוג אלפא אגוניסט יכולים לגרום לעייפות וירידה באנרגיה. אחוז ניכר מהמטופלים סובלים את הטיפות היטב, אולם ישנם גם מטופלים עם סבילות נמוכה ביותר לסוגים רבים של טיפות. מחקרים רבים מכל רחבי העולם הראו שההיענות לטיפול בטיפות אינה גבוהה לאורך זמן בגלל תופעות הלוואי הנזכרות מעלה, וכן הקושי בשילוב של נטילת הטיפות מספר פעמים ביום עם סדר יום עמוס.
לסיכום, לטיפות תפקיד חשוב מאד בשמירה על הלחץ התוך עייני, והן מגינות בצורה טובה מאד נגד אבדן ראייה מגלאוקומה. עם זאת, הן אינן מושלמות; אם לא מתקבל אפקט מספק מהן, או שתופעות הלוואי לא נסבלות, יש מקום לשקול התערבויות מסוגים אחרים.