מהו צלינדר ואיך אפשר לטפל בו
בניתוח קטרקט

צילינדר, או אסטיגמציה, מתאר מצב בו הקרנית (החלון השקוף בקדמת העין) היא בעלת קימור לא סימטרי. כלומר בכיוון אחד היא תלולה, ובכיוון ההפוך היא שטוחה. לצורך המחשה לכדורגל יש קימור סימטרי – התלילות דומה בכל הכיוונים, אולם לכדור של פוטבול אמריקאי יש קימור אסימטרי – תלול בצד הרחב, ושטוח בצד הארוך.

צילינדר ניתן לתיקון במשקפיים – והתיקון נדרש גם לרחוק וגם לקרוב. ניתוח קטרקט הוא הזדמנות מצוינת לתקן את הצילינדר הקרניתי. הדרך הכי טובה לעשות את זה היא להשתיל עדשה תוך עיינית שיש לה שיש לה עצמה צילינדר, ולמקם אותה כך שהיא מקטינה למינימום את האפקט של הצילינדר הקרניתי. עדשות שמתקנות צילינדר נקראות עדשות טוריות (Toric lenses). לא כל צילינדר בקרנית דורש תיקון עם עדשה טורית, ומקובל להשתיל עדשה כזו כאשר הצילינדר הקרניתי עולה על 1-1.5 דיופטר.

לקראת החלטה על השתלה טורית חשוב להעביר את העין סדרת בדיקות, מעבר לבדיקות הנדרשות לעדשה רגילה. לכן, במקרים אלו מתבצעות מדידות במספר מכשירים שונים על מנת לוודא שיש בידנו נתונים איכותיים על מנת שנוכל לחשב במדויק את כוח העדשה הנדרש, ושנדע בדיוק היכן עלינו למקם אותה.

כאשר מתגלה צילינדר קרניתי משמעותי בהכנה לניתוח קטרקט, מומלץ לבדוק אפשרות להשתלה של עדשה טורית, ואם העין מתאימה, לשקול את האפשרות הזו בחום.

Accessibility Toolbar